Na 19. Festivalu Slovenska polka in valcek izbrali naj polko in valcek

Najlepši valček je skladba Na lepih prtičkih, najlepša polka pa skladba Skrivnostno dekle

Vir:Ljubljana – RTV SLO

 

V Avsenikovi domačiji v Begunjah se je v petek, 10. januarja 2014, odvil festival Slovenska polka in valček 2013. Gledalci festivala so s telefonskim glasovanjem izbrali skladbo Skrivnostno dekle, v izvedbi ansambla Tapravi faloti, za najlepšo polko in skladbo Na lepih prtičkih, v izvedbi ansambla Nemir, za najlepši valček festivala.

Od začetka oktobra 2013 se je v oddajah Slovenski pozdrav predstavilo 24 ansamblov, ki so se potegovali za nastop na festivalu Slovenska polka in valček 2013. Na finalni, festivalski prireditvi ste lahko slišali šest polk in šest valčkov, skupaj 12 skladb. Na že 19. festivalu Slovenska polka in valček, so se predstavili naslednje zasedbe in skladbe: Akodri – Najina zgodba, Stil – To ni k’r neki, Štrajk – Zate, Smeh – Ljubica mojega srca, Vihar – Kje je najin tih večer, Naveza – S tabo vse je lepše, Mladi upi – Zdaj me poglej, Ansambel Petan – Lepa si, Nemir – Na lepih prtičkih, Ognjeni muzikanti – Sonce sije spet, Vikend – Ljubezen razdeljena in Tapravi faloti – Skrivnostno dekle.

RTV Slovenija je na festivalski prireditvi podelila dve nagradi. Nagrado za najboljši valček festivala, ki jo je prejel ansambel Nemir za skladbo Na lepih prtičkih. Avtor besedila skladbe je Ivan Sivec, avtor glasbe in priredbe pa Tine Lesjak. Skladba je prejela 4272 glasov od skupaj 24563 prejetih klicev.

Nagrado za najboljšo polko festivala je prejel ansambel Tapravi faloti za skladbo Skrivnostno dekle. Avtorica besedila je Mateja Grabner, avtorja glasbe Mateja in Bojan Grabner, avtorji priredbe pa Tapravi faloti. Skladba je prejela 3542 glasov od skupaj 24563 prejetih klicev.

V uvodni točki prireditve je nastopilo deset Pepelk, kot so jih ustvarjalci hudomušno poimenovali. Gre za dekleta (pevke) sedmih različnih ansamblov. To so Jasmina, Maša, Tamara (Navihanke), Tadeja (Slovenski zvoki), dve Barbari (Donačka in ansambel Roka Žlindre), Saša (Gorenjski kvintet), Urška (ansambel Petra Finka), Ivica (Primorski fantje) in Loti (Vesele Štajerke). Ob spremljavi Poskočnih muzikantov ter ansambla Petka so zapeli nekaj najlepših zmagovalnih valčkov oz. polk z minulih festivalov.

V revijalnem delu so pred razglasitvijo nekatere največje uspešnice slovenske domače glasbe, v povsem novih priredbah, ki sta jih ustvarila Martin Juhart in Matjaž Vodišek, zapeli Alfi Nipič in Fantje s Praprotna ob spremljavi 70-ih harmonikarjev Glasbenih šol Klemena Rošerja, Tonija Sotoška in Roka Švaba.

Gostitelja večera sta bila prepoznavni voditelj in urednik oddaje Slovenski pozdrav, Andrej Hofer, ter voditelj oddaje Slovenski pozdrav in najbolj priljubljen Modrijan, Blaž Švab.

 

Comments are closed.